alt

Taken 2008 dreamfilm • Titta på Gratis • Streama Online

rating7.4
10 722
Betyg
calendar2008
time1h 34m
Bryan ger upp sitt jobb inom CIA för att kunna bo nära sin f.d. fru, Lenore och dotter, Kim i Los Angeles. Han vet att han åsidosatt dem bägge under alla år och aldrig varit en närvarande pappa. Detta vill han råda bot på nu och det svider lite extra att fruns nye make är rik, trevlig och skämmer bort hans dotter rejält.Bryan har dock svårt att koppla bort sitt förflutna och ser faror överallt. När hans dotter vill resa till Paris med en kompis motsätter han sig det bestämt, men ger efter för att vinna pluspoäng hos dottern. Hans värsta mardröm besannas dock när dottern blir kidnappad. Bryan har endast 96 timmar på sig att rädda henne från att säljas som prostituerad och troligen aldrig mer återfinnas i det oändliga sexträsket därute.

Skådespelare

Actor Famke Janssen

Famke Janssen

Actor Liam Neeson

Liam Neeson

Actor Maggie Grace

Maggie Grace

Actor Katie Cassidy

Katie Cassidy

Actor Xander Berkeley

Xander Berkeley

Actor Holly Valance

Holly Valance

Actor Jon Gries

Jon Gries

Actor Leland Orser

Leland Orser

Siehe auch

Svenskt kidnappningsdrama Dreamfilm

Taken är en spännande actionfilm från 2008 som handlar om en fars jakt på sin dotter efter att hon blivit kidnappad i Paris. Filmen skildrar trafficking på ett realistiskt sätt och väcker starka känslor hos tittaren. Liam Neeson gör en fantastisk rollprestation i filmen som den orädde och tuffe pappan som gör allt för att rädda sin dotter från skurkarna.

Filmen utspelar sig i Paris där Kim (Maggie Grace) befinner sig på semester tillsammans med en väninna. Hennes far Bryan Mills (Liam Neeson) är orolig för dotterns säkerhet och varnar henne för farorna med människohandel i staden. Trots hans varningar blir Kim bortrövad av albanska människohandlare som tänker sälja henne som sexslav. Nu måste Bryan använda alla sina färdigheter och kontakter från sin tid som CIA-agent för att hitta och rädda sin dotter innan det är försent.

Regissören Pierre Morel lyckas skapa en spännande stämning genom hela filmen där man som publik hela tiden är på helspänn. Man får följa Bryans jakt på sina dotters kidnappare genom det undre Paris, från lyxbostäder till fattiga förorter. Hans beslutsamhet att hitta sin dotter till varje pris gör honom till en heroisk men samtidigt trovärdig karaktär som man hejar på. Liam Neeson är fantastisk i rollen och förmedlar både ilska, sorg och desperation på ett övertygande sätt.

Taken är en actionthriller som sätter fokus på trafficking och ger en inblick i den undre världen i Paris. Den utspelar sig 2008 och är producerad av filmbolaget Wintergreen Productions. Filmen blev en stor succé när den kom och har idag status som en modern klassiker inom genren. Med sin spännande handling, starka rollprestationer och drivna regi så är detta en film som är väl värd att se för alla actionfans!

Taken

Spännande actionfilm från 2008 Dreamfilm

Taken, som hade premiär 2008, är en riktigt spännande och adrenalinfylld actionrulle. Filmen regisserades av fransmannen Pierre Morel som tidigare gjort thrillern Banlieue 13. Med Taken ville han skapa en mer Hollywood-inspirerad actionfilm och det är precis vad han lyckades med.

Handlingen kretsar kring Liam Neesons karaktär Bryan Mills, en före detta CIA-agent som försöker återförenas med sin dotter. När hon blir kidnappad av albanska människohandlare i Paris dras Bryan in i en brutal jakt för att rädda henne. Kampscenerna och biljakterna är välgjorda med ett rått och genuint våld som får en att hålla andan. Neeson är övertygande i sin roll och förvandlas till en beskyddande far som går till extrema längder för sin familj.

Scenerna i Paris bidrar till filmens spänningskänsla då staden porträtteras med både sina vackra och sin fulare sida. Kontrasten mellan lyx och fattigdom blir tydlig och vi får se hur organiserad brottslighet frodas i förorterna. Även om filmen tar sig vissa konstnärliga friheter känns den på det stora hela trovärdig och verklig, mycket tack vare det råa våldet och de utmärkta skådespelarinsatserna.

Taken blev en publiksuccé när den kom och den har säkert bidragit till att etablera den här sortens hårdkokta actionthrillers med äldre manliga hjältar, som senare Taken-uppföljarna och John Wick-filmerna. För den actionhungrige är Taken ett måste att se från 2000-talets första decennium.

Liam Neesons jakt på sin dotter Dreamfilm

I centrum av handlingen i Taken står Liam Neesons karaktär, den före detta CIA-agenten Bryan Mills. Han har ett ansträngt förhållande till sin 17-åriga dotter Kim (Maggie Grace) som bor hos sin mamma och styvpappa i Los Angeles. För att få en chans att närma sig henne igen låter Bryan motvilligt Kim åka på semester till Paris med en väninna.

När Kim blir bortrövad av människohandlare sätter Bryan omedelbart igång en desperat jakt för att rädda henne. Han använder sina kunskaper och kontakter från tiden som spion för att spåra upp och eliminera kidnapparna, samtidigt som ett kallblodigt race mot klockan pågår. Neeson visar prov på både fysisk styrka och emotionell intensitet i sin insats som den beskyddande pappan.

Regissören Pierre Morel lyckas bygga upp en stark känsla av desperation och ilska hos Bryan, som till varje pris vill hindra dottern från att sålt som sexslav. Man förstår hans drivkraft och sympatiserar med hans våldsamma metoder även om de går över gränsen för laglighet. Relationen mellan far och dotter blir filmens känslomässiga kärna och ger dess actionscener en djupare innebörd.

Liam Neeson visade med den här filmen att han kunde axla en actionhjälte-roll och blev något av en oväntad stjärna i genren som sedan dess. Hans porträtt av Bryan Mills är övertygande och nyanserat och bidrar till att göra Taken till mer än bara en vanlig actionrulle.

Otäck thriller om faderskap och kärlek Dreamfilm

Även om Taken är fylld av våldsamma actionscener så finns det också ett emotionellt drama som driver handlingen framåt. I centrum står relationen mellan far och dotter, och filmens budskap är att blodets band är starkare än något annat.

Bryan älskar sin dotter högt och gör allt för att rädda henne, även om det innebär att behöva döda och tortera de skyldiga kidnapparna. Han vägrar ge upp hoppet och är beredd att offra allt. Det starka faderskapet ger filmen en känslomässig tyngd bakom de coola actionscenerna.

Även om Bryan inte alltid varit en närvarande pappa blir hans kamp för att rädda Kim en frälsande handling. Han får en andra chans att visa sin kärlek och bli den pappa hon behöver. Även Kim får en möjlighet att lära känna sin far på ett djupare plan. För henne har pappan alltid varit en främling, men nu inser hon hur mycket han egentligen bryr sig.

Regissören Pierre Morel balanserar fint de hårdkokta actionsekvenserna med det innerliga faderskapsdramat. Trots de otäcka scenerna av våld och trafficking så lyser en ljusglimt av hopp igenom. Taken är en adrenalinfylld thriller med både hjärta och hjärna.

Taken

Realistisk skildring av trafficking i Paris Dreamfilm

En viktig del av filmens spänning är att handlingen utspelar sig i en identifierbar verklig miljö, det nutida Paris. Staden porträtteras på ett sätt som både visar turistattraktionerna och den vida kriminaliteten, särskilt i förortsområdena.

Kim och hennes väninna rör sig först i det centrala Paris, men efter kidnappningen förflyttas handlingen till stadens utkanter. Där pågår en omfattande illegal verksamhet med prostitution, knarkhandel och människorov som polisen har svårt att stoppa. Kvinnor från Östeuropa utnyttjas hänsynslöst av kriminella ligor.

Även om vissa detaljer överdrivs är skildringen av trafficking och organiserad brottslighet på det stora hela trovärdig. Den ger en inblick i problemet som känns äkta och verklig, vilket bidrar till filmens spänning. Man förstår att något liknande skulle kunna hända på riktigt.

Tack vare inspelningarna på plats i Paris lyckas Taken förmedla en stark känsla för staden. Kontrasten mellan det romantiska Paris turisterna upplever och den hårda verkligheten för de utsatta blir effektfull och tankeväckande. Det ger filmen ett djup bortom actionscenerna.

Tuff pappa räddar dottern från skurkar Dreamfilm

Liam Neeson gör ett övertygande porträtt av Bryan Mills, CIA-agenten som gått i pension men tvingas ta till våldsamma medel när hans enda dotter kidnappas. Han gestaltar en tuff, beslutsam man som inte tvekar att använda sina kunskaper för att hitta och döda de skyldiga.

Bryan vet exakt vilka metoder som krävs och tvekar inte inför att misshandla och hota människor för att få information. Han går till och med så långt att han torterar en man genom att skjuta honom i benet för att få veta var dottern hålls fången.

Trots de extrema metoderna sympatiserar man med Bryan eftersom man förstår hans desperation som far. Han drivs inte av hämnd utan av kärlek till sin dotter och en önskan att rädda henne undan ett fruktansvärt öde. Det gör honom till en fascistinerande och mångfacetterad karaktär.

Taken är en adrenalinfylld actionrulle men den har också hjärta tack vare Liam Neesons starka insats som en far som går över alla gränser för att skydda sin familj. Han blir filmens moraliska kompass och hjälte i en värld full av skurkar.

10 liknande filmer:

  1. Ben-Hur
  2. Kung Fu Panda 3
  3. Fruktans lön
  4. Mästerkatten 2
  5. Aquaman
  6. El padrino
  7. Exodus: Gods and Kings
  8. Trunk - Locked In
  9. Lights Out
  10. Avengers: Infinity War
Bewerte den Film oder die Serie
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
Bewertung: 8 Anzahl der Stimmen: 10722
Dela serie
Leonard Ulf

Leonard Ulf

Som ägare av denna portal om film, serier och recensioner är mitt mål att skapa en plattform där passion och kunskap möts. Med ett öga för detaljer och en kärlek till berättelser strävar jag efter att erbjuda djupgående analyser och engagerande innehåll för alla film- och seriefantaster där ute. Mitt arbete är att guida dig genom den omfattande världen av visuell konst och dela med mig av min entusiasm för kreativt uttryck. Tillsammans kan vi utforska och njuta av den fantastiska resan som film och tv har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

10 Kommentarer

avatar

Semister12

En (titel) med ett betyg på 7.4 bevisar att även korta former kan ge en minnesvärd upplevelse.
avatar

averticoz

Det mycket höga betyget 7.4 för Takenbör inte komma som någon överraskning. Den är helt enkelt ett bra exempel på film.
avatar

mathew

Om du gillar den här Action , se till att kolla in title. Betyget 7.4 antyder att du kommer att bli nöjd.
avatar

damVod1

Taken med ett betyg på 7.4 är ett starkt bevis på den höga kvaliteten på denna typ. Ett måste-objekt!
avatar

digitalviewer

Extremt engagerande film , som lätt gör 1h 34m njutbar. Rekommenderas starkt till alla fans av denna Action.
avatar

avatarKaa

Om betyget 7.4 inte övertygar dig om att titta på en titel, vet jag inte vad som skulle göra det! Se till att kolla in den här typen.
avatar

superMice

Taken Titeln är definitivt en av de bättre representanterna för sin genre. Betyget 7.4 bekräftar detta.
avatar

RevJace

Taken Fans av bra typer måste definitivt se Title. Betyget 7.4 talar för sig själv.
avatar

ganDi1243

Taken med medelbetyget 7.4 är ett måste för fans av den här typen av underhållning. Ni borde se den!
avatar

FilmTitel

Taken Titel med ett betyg på 7.4 är ett starkt bevis på den höga kvaliteten på denna typ. Ett måste-objekt!