close icon
page-title
Psycho
Psycho

Detaljer

 • Originaltitel: Psycho
 • Originalspråk: Engelska
 • Produktionsland: USA
 • Regissör: Shamley Productions

Psycho 1960 dreamfilm • Titta på Gratis • Streama Online

star8.4
9710Betyg
date1960
date1h 49m

Kommenter

 • avatar

  matixd

  |6 timer siden
  alla skriver om folk som klagar på att de inte går att streama men man hittar inte kommentarerna XD
 • avatar

  SuperhjälteSune

  |1 dage siden
  lika tunt som min lön XDDD
 • avatar

  ganDi1243

  |3 dage siden
  För mig var film helt okej, ingen grej som blåser bort en men den lär ut kärlek å respekt för föräldrar, å va ärliga ungdomar idag vet inte vad "respekt" för äldre är...
 • avatar

  Xany Xaru

  |4 dage siden
  XD för folk som inte päger hur man streama å bara gnäller
 • avatar

  MilanTa

  |9 dage siden
  Lämnade mig med gapen, inte illa
 • avatar

  Flixer

  |11 dage siden
  är den här sidan legit?
 • avatar

  Semister12

  |12 dage siden
  Najs som fan

Officiell trailer

Indholdsfortegnelse

Varför blev Psycho en klassisk skräckmästare?

Filmen Psycho, regisserad av den legendariske Alfred Hitchcock, är en riktig skräckmästare som har bevisat sin ställning som en av de mest inflytelserika och spännande thrillerna genom tiderna. Från sin premiär 1960 har Psycho skakat om publiken med sina mörka teman, chockerande vändningar och ikoniska scener. Men vad är det som gör denna klassiker så unik och bestående?

För det första lyckades Hitchcock mästerligt skapa en atmosfär av förbiväntan och obehag från filmens första scener. Genom subtila detaljer och sin skickliga regi byggde han upp en känsla av olust som bara tilltog i intensitet. Psykologiska spänningen var lika viktig som de fysiska skräckelementen, och den svindlande maniska karaktären Norman Bates, briljant gestaltat av Anthony Perkins, blev ett mörkt porträtt av mänsklig galenskap.

Förutom det psykologiska djupet skakade Psycho också publiken med sina våldsamma och kontroversiella scener. Duschscenen med Janet Leigh är en av de mest kända i filmhistorien och chockade sin samtida publik med sin råa brutalitet. Hitchcocks vägran att följa Hollywoodkonventioner visade en djärvhet som var unik för sin tid och gav filmen Psycho en kantig, oberäknelig känsla som fortfarande håller i dag.

Psycho

Vilka är de mest ikoniska scenerna från filmen Psycho?

När man tänker på Alfred Hitchcocks skräckklassiker Psycho är det några scener som för evigt har etsats fast i det kollektiva medvetandet. Den mest ikoniska av alla är givetvis den legendariska duschscenen där den oskyldiga Marion Crane (Janet Leigh) blir brutalt mördad. Hitchcock bröt alla konventioner genom att döda huvudrollsinnehavaren så tidigt, och scenen själv är ett mästerverk i filmisk spänning och skräck.

Men Psycho bjuder på fler minnesvärda ögonblick som får håret att resa sig på armen. Vem kan glömma den skrämmande bilden av den döda modern sittande i den viktorianska rullstolen, likblek och stirrande med sina tomma ögonhålor? Eller när Norman Bates berättar den skakande historien om hur han fick "plocka upp" delar av sin mor efter en tragisk olycka? Dessa scener är enastående i sin obehagliga stämning och förmåga att väcka skräck.

Psycho är också en film som skickligt använder effektiva grepp för att bygga upp spänningen och förväntan. Den ikoniska spiraltrappan på Bates Motel, den hotande parkeringsplatsen och de sugande ljuden från duschrummet är exempel på små detaljer som lägger en underliggande känsla av obehag och fara. Genom att bemästra små filmiska inslag skapade Hitchcock en total uppslukande och skrämmande upplevelse.

Vem var hjärnan bakom produktionen av skräckklassikern Psycho?

Ingen mindre än den legendariske Alfred Hitchcock själv låg bakom den banbrytande skräckfilmen Psycho. Den brittiskfödde regissören, som redan hade en lång rad framgångsrika thrillers som "Studie i brott", "Fåren gå vilse" och "Vertigo" bakom sig, ville göra något helt annorlunda med Psycho. Med sitt intresse för det mänskliga psyket och en förkärlek för svarta komedier och mörka teman omfamnade han Robert Bloch's kontroversiella bok från 1959 som inspirerad på den verkliga seriemördaren Ed Gein.

Hitchcock finansierade Psycho ur egen ficka och genom en studioproduktion utan större budget, vilket gav honom enastående kreativ frihet. Han bröt mot alla konventioner genom att döda huvudkaraktären tidigt, använda ovanligt mycket våld och behandla ämnen som tidigare varit tabu på film. Resultatet blev en kontroversiell men mästerlig skräckupplevelse som visade Hitchcocks storhet som filmskapare.

Förutom den grymma mordscenen med Janet Leigh i duschen gjorde Hitchcock många andra ikoniska val - casting av den sympatiska Anthony Perkins som den störde Norman Bates, den suggestiva spiraltrappan på Bates Motel och det klassiska slut där den "dödade" modern avslöjar sin sanna identitet. Hitchcocks vision ligger bakom varje skrämmande och spännande ögonblick i Psycho, vilket gör denna film till en obestridlig höjdpunkt i hans legendariska karriär.

Var kan man se Psycho stream gratis?

För dig som vill uppleva den legendariska skräckfilmen Psycho finns det flera olika streamingtjänster där du kan se den utan kostnad. En populär sajt är dreamfilms.se där du kan streama Psycho helt gratis och i bra kvalitet. Det finns även andra alternativ som tex sweflix.nu där thrillern är tillgänglig att titta på online utan betalning.

Oavsett var du väljer att streama Psycho är det en upplevelse ingen skräckfantast bör missa. Denna ikoniska klassiker från 1960 var banbrytande inom genren och skakade om biopubliken med sitt mörka psykologiska djup, råa våld och mästerliga regi av den store Alfred Hitchcock. Att få följa Norman Bates galenskap på den lilla skärmen ger en lika skrämmande och suggestiv känsla idag som för över 60 år sedan.

Genom gratis streamingtjänster som dreamfilms.se och sweflix.nu kan en ny generation publik upptäcka varför Psycho räknas som en av de mest inflytelserika skräckfilmerna någonsin. Duschen kommer aldrig att kännas riktigt trygg igen efter att ha sett den ikoniska mordscenen...

Psycho

Vem spelar huvudrollen i Alfred Hitchcocks mästerliga Psycho?

I rollen som den störde Norman Bates, den centrala figuren i Alfred Hitchcocks mästerliga thriller Psycho, ser vi den då 30-årige Anthony Perkins i en av de mest minnesvärda rolltolkningarna i filmhistorien. Perkins ikoniska gestaltning av den svårt psykiskt sjuke mannen med moderskomplex är en skrämmande och övertygande kraftprestation.

Långt innan skådespelaren hade gjort rollen som Norman Bates var Perkins redan en Broadwaystjärna i pjäsen "Lek på en kyrkogård". Men Hitchcock såg något speciellt hos den unge mannen och gav honom drömrollen i Psycho - ett enormt vågspel som betalade av sig storartad. Perkins förvandling till den snälle, tystlåtne men inombords rubbade motellägaren blev ett psykologiskt mästerverk på film.

Genom subtila gester, ansiktsuttryck och den ljuva rösten lyckades Perkins förmedla både Normans barnsliga sårbarhet och hans latenta, potentiellt dödliga vansinne. I retrospektiv är hans prestation i Psycho en av de mest bestående och omtalade i modern filmhistoria, en osannolik blandning av dystert mörker och tragisk humor. Oavsett om du ser filmen igen eller för första gången, kommer Perkins osminkade rolltolkning garanterat att ge dig rysningar.

Vilka recensioner fick skräckfilmsklassikern Psycho när den kom ut?

När Alfred Hitchcocks banbrytande skräckfilm Psycho hade premiär 1960 möttes den av mycket blandade reaktioner från kritiker. Vissa hyllade mästerverket och kallade det för "överväldigande" och "djärv". Andra var starkt kritiska och fördömde thrillerns råa våld och morbida tema.

Även den inflytelserika filmkritikern Bosley Crowther på New York Times var mycket negativt inställd till Psycho. I sin recension beskrev han filmen som "en vulgär samling illusioner och övertygelser" utan några högre ambitioner. Han menade att Hitchcocks våldsamma scener och fokus på det mänskliga psykets avarter var både taktlöst och överdrivet provocerande.

Men det fanns också många röster som var mer positiva och insåg Psychos storhet. Recensenter som Hollis Alpert lyfte fram thrillerns överraskande vändningar, smarta manus och Anthony Perkins briljanta skådespelarinsats. Framförallt såg många Psycho som ett viktigt konstverk som utmanade de befintliga gränserna för vad som kunde visas på filmduken.

Trots den splittrade kritiken från start bidrog Psycho till att förändra synen på skräckfilm. Hitchcocks psykologiska mästerverk kom att bli en av de mest ikoniska filmerna genom tiderna och dess enorma inflytande är svårt att överskatta. Att publiken idag hyllar Psycho som ett ohotad mästerverk vittnar om dess bestående kvalitet. Denna thriller överlevde kritiken och har med råge bevisat sin status som en sann klassiker.

Sammanfattning

Alfred Hitchcocks mästerliga skräckfilm Psycho från 1960 är en obestridlig klassiker som lämnat ett outplånligt avtryck i filmhistorien. Denna ikoniska thriller skakade om samtidens publik med sitt råa våld, mörka psykologiska teman och Norman Bates skrämmande galenskap i Anthony Perkins oöverträffade tolkning. Från den legendariska duschscenen till Hitchcocks mästerliga regi och det överraskande slutet, är Psycho en totalupplevelse som fort 60 år senare fortfarande fascinerar och skrämmer.

Att streama denna odödliga klassiker gratis är möjligt på sajter som dreamfilms.se och sweflix.nu. Här kan en ny generation möta Psychos skräckinjagande värld och inse varför filmen räknas som en av de mest inflytelserika skräckproduktionerna genom tiderna. Lämna dig inte vilse bland recencenters blandade reaktioner från premiären - Psycho är ett mästerverk som trotsat tiden och idag hyllas för sin enastående kvalitet. Att se denna ikoniska thriller är ett måste för alla filmälskare.

9 Lignende Film

Leonard Ulf

Leonard Ulf

Som ägare av denna portal om film, serier och recensioner är mitt mål att skapa en plattform där passion och kunskap möts. Med ett öga för detaljer och en kärlek till berättelser strävar jag efter att erbjuda djupgående analyser och engagerande innehåll för alla film- och seriefantaster där ute. Mitt arbete är att guida dig genom den omfattande världen av visuell konst och dela med mig av min entusiasm för kreativt uttryck. Tillsammans kan vi utforska och njuta av den fantastiska resan som film och tv har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

Betygsätt filmen

fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
Betyg: 8 Antal stemmer: 9710

Dela