alt

Fredagen den 13:e 1980 dreamfilm • Titta på Gratis • Streama Online

rating6.4
2 751
Betyg
calendar1980
time1h 34m
Den unge pojken Jason Vorhees drunknar i en sjö under en vistelse på sommarlägret Camp Crystal Lake. Elva år senare när lägret ska nyöppnas, börjar lägerledarna bli bestialiskt mördade, en efter en. Kan det vara Jason som återuppstått ur sin vattengrav? Originalrysaren som satte igång en hel franchise.

Skådespelare

Actor Kevin Bacon

Kevin Bacon

Actor Tom Savini

Tom Savini

Actor Betsy Palmer

Betsy Palmer

Actor Adrienne King

Adrienne King

Actor Jeannine Taylor

Jeannine Taylor

Actor Harry Crosby

Harry Crosby

Actor Laurie Bartram

Laurie Bartram

Actor Ari Lehman

Ari Lehman

Officiell trailer

När släpptes Fredagen den 13:e och hur kan du streama den?

Har du hört talas om den legendariska skräckfilmen Fredagen den 13:e? Om inte, så har du missat en av de största klassikerna inom horror-genren. Denna kultfilm från 1980 har blivit en riktig ikon och har skrämt livet ur generationer av biobesökare. Men ingen fara, det är aldrig för sent att uppleva den spännande resan som Fredagen den 13:e erbjuder.

För de av er som inte har sett filmen än, så handlar den om en grupp lägerledare på Camp Crystal Lake som börjar möta ett våldsamt slut, ett år efter ett barns tragiska drunkning. Den mystiska mördaren döljer sig bakom en hockeymask och är ute efter att hämnas. Fredagen den 13:e blev en omedelbar succé och lanserade en av de mest ikoniska skräckfigurerna genom tiderna – Jason Voorhees.

Men du kanske undrar när Fredagen den 13:e egentligen släpptes och hur du kan streama film den idag? Oroa dig inte, jag har svaren du söker. Fredagen den 13:e hade världspremiär den 9 maj 1980 och blev en omedelbar kritiker- och publiktillgång. Och tack vare streaming kan du nu uppleva skräckupplevelsen hemifrån när du vill.

Vissa filmer är så ikoniska att de lever vidare i evighet. Fredagen den 13:e är ett praktexempel på en sådan kultstatus inom skräckgenren.

De flesta streamingtjänster erbjuder Fredagen den 13:e i sina bibliotek. En populär plattform är Dreamfilm där du kan streama filmen gratis. Eller så kan du spana in den på bio igen, många biografer världen över hade omsläppningar förra året när filmen fyllde 40 år. Det är ett måste för alla skräckfans att uppleva den förkroppsligande skräcken på den stora duken.

Fredagen den 13:e

Se Fredagen den 13:e – den bästa skräckfilmen 2023

Även om det har gått drygt 40 år sedan Fredagen den 13:e ursprungligen släpptes på bio, så är den fortfarande högst aktuell och räknas som en av bästa filmerna 2023. Inte konstigt egentligen, med tanke på vilken inverkan den har haft på hela skräckgenren och popkulturen i stort.

Vad är det då som gör Fredagen den 13:e så pass omåttligt populär, även idag? Jo, det handlar inte bara om brutala mördarskaror och stämningsfull skräck. Filmen lyckas dessutom bibehålla den där speciella campy-känslan som var utmärkande för många av de tidiga slasher-filmerna under 70- och 80-talet.

 • Den ikoniska hockeymasken är ett av de mest igenkännbara objekten inom skräckfilmsvärlden.
 • Mordscenerna är våldsamma men balanserade med svart humor.
 • Den enkla men effektiva handlingen håller spänningen vid liv.
 • Karaktärerna faller in i vanliga slasher-klichéer, men det är en del av filmens charmbälte.

Oavsett om du är en gammal hårdrockare inom skräckfilm eller ny på genren, så kan Fredagen den 13:e erbjuda en underhållande upplevelse och en dos ren skräck. De legendariska mördarmommenten, den stämningsfulla atmosfären och den ikoniska musiken – det här är definitivt en av bästa filmerna 2023 att kolla in.

Fredagen den 13:e är ett mästerverk inom genren som har stått pall genom årtionden och alltjämt får yngre generationer att darra av rädsla och njutning.

Så snart mörkret faller på, slå på Fredagen den 13:e och njut av 90 minuter klassisk slasher-underhållning. Filmen bjuder på allt man kan önska sig av en bra skräckfilm - spänning, humor, våldsamma scener och en mörk touche av mystik. Med andra ord en totalupplevelse för skräckfansen.

Streama Fredagen den 13:e gratis på Dreamfilm

Att streama film har blivit det nya sättet att konsumera bioupplevelser hemifrån. Och Fredagen den 13:e är en av de filmer som lämpar sig alldeles utmärkt för streaming, oavsett om du väljer att se den själv under en mörk kväll eller bjuder in vänner för en skräckfilmskväll.

En populär streamingtjänst för den här typen av underhållning är Dreamfilm. Här kan du streama Fredagen den 13:e gratis direkt i din dator, mobil eller TV-apparat. Allt du behöver göra är att skapa ett kostnadsfritt konto och börja strömma direkt!

 • Dreamfilm har ett enormt bibliotek med både nya och gamla kultfilmer.
 • Tjänsten är lättnavigerad och erbjuder bra bild- och ljudkvalitet.
 • Du kan pausa, spola fram och tillbaka samt se på flera olika enheter.
 • Det går att lägga till undertexter på önskat språk.

När du väl har satt igång Fredagen den 13:e på Dreamfilm är det bara att göra dig redo för en rejäl dos åldrad skräck. Häng med när Jason Voorhees går löss på de stackars tonåringarna på Camp Crystal Lake. Eller varför inte ordna en äkta skalleremittring genom att se filmen tillsammans med vänner och kräsna snacks?

Bästa sättet att uppleva den här klassiska slasherfilmen på är faktiskt genom streaming. Du besparar dig kostnaden för en biobiljett, och slipper utsätta dig för ovälkomna störningsmoment från medtittare. Själv bestämmer du dessutom när och var du vill se Fredagen den 13:e genom att streama filmen gratis på Dreamfilm.

Fredagen den 13:e på bio – bästa skräckfilmupplevelsen

Även om det är smidigt att streama film hemma, så är det fortfarande inget som riktigt kan mäta sig med en riktig filmupplevelse på bio. Den där speciella stämningen och atmosfären är helt unik när du sitter i en biosalong, ljuset dämpas och storbilden täcker hela synfältet.

För många fans ses Fredagen den 13:e bäst på den stora vita duken. Inte konstigt med tanke på vilken våldsam och skrämmande film det är fråga om. En sådan klassiker behöver en värdig visning i den perfekta miljön. Många filmer på bio 2023 är hämtade rakt från streamingvärlden, men det är något speciellt med ett verk som är skapat för bioduken från grunden.

Fredagen den 13:e på bio är som att kastas rakt in i den mardrömsliknande händelserna på Camp Crystal Lake. Du befinner dig i centrum av skräcken och kommer känna hur ryggradskallningarna påverkar varje nerv i kroppen.

När storbilden flödar över av skarpa mordscener och Jason Voorhees uppenbarar sig i all sin förskräckliga prakt, då förstår man vilket mäktigt mästerverk Fredagen den 13:e faktiskt är. Den där samlande nerven är något som få streamade filmer lyckas fånga på samma vis som biografvisningen. Här får du den ultimata skräckupplevelsen som du sent ska glömma.

Håll utkik efter särskilda visningar av Fredagen den 13:e på ditt lokala biografen under 2023. Det är en film som helt klart förtjänar att upplevas på den stora duken, med surroundljud och en samlad åskådarskara som kan dela på spänningen. Vad sägs om att uppleva en av bästa filmerna 2023 på riktigt igen?

Fredagen den 13:e

Upplev den tidlösa skräckklassikern Fredagen den 13:e på ditt eget sätt

Oavsett om du föredrar att streama filmer bekvämt hemifrån eller att uppleva den äkta biomagin på den stora vita duken, så har du chansen att se Fredagen den 13:e på det sätt som passar dig bäst. Genom att streama den på Dreamfilm kan du njuta av den legendariska skräckfilmen gratis och när du vill. Eller varför inte ta en riktig tripp ner på biografen för att se en av bästa filmerna 2023 i sin fulla prakt? Fredagen den 13:e erbjuder en unik typ av skräckunderhållning som alla hårdrockare inom genren bara måste uppleva, oavsett om det är genom streaming eller på bio.

10 liknande filmer:

 1. Meg, deg & Frank
 2. Deep Fear
 3. The Remaining
 4. Skal - Fight for Survival
 5. Cuando acecha la maldad
 6. Planet Dune
 7. Out of Darkness
 8. Stopmotion
 9. Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 2
 10. Saw X
Bewerte den Film oder die Serie
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
outline-star
Bewertung: 7 Anzahl der Stimmen: 2751
Dela serie
Leonard Ulf

Leonard Ulf

Som ägare av denna portal om film, serier och recensioner är mitt mål att skapa en plattform där passion och kunskap möts. Med ett öga för detaljer och en kärlek till berättelser strävar jag efter att erbjuda djupgående analyser och engagerande innehåll för alla film- och seriefantaster där ute. Mitt arbete är att guida dig genom den omfattande världen av visuell konst och dela med mig av min entusiasm för kreativt uttryck. Tillsammans kan vi utforska och njuta av den fantastiska resan som film och tv har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

10 Kommentarer

avatar

onlinetvjunkie

Med ett betyg på 6.4 förtjänar titeln att vara ett av de bästa bidragen i sin Skräck. Ett måste!
avatar

Patricktexas

Fredagen den 13:e med medelbetyget 6.4 är ett måste för fans av den här typen av underhållning. Ni borde se den!
avatar

mafgat123

Denna film drar in dig och engagerar dig även om det bara varar 1h 34m. Rekommenderas varmt.
avatar

digitalviewer

Ännu ett exempel på att bra typer inte behöver vara i många filmer. Den här håller dig trollbunden under hela 1h 34m
avatar

SerieSnackis

Fredagen den 13:e fick mig att skratta så mycket, bästa komedin detta år
avatar

StreamStina

Fredagen den 13:e var lite långsam i starten men blev så bra!
avatar

DramaDanne

Fredagen den 13:e är inte värd hypen, tyvärr
avatar

ÄventyrAlex

Måste se Fredagen den 13:e igen, blev helt besatt
avatar

RealityRasmus

Fredagen den 13:e hade potential men kändes lite platt till slut
avatar

SuperhjälteSune

Varför pratar inte alla om Fredagen den 13:e?! Så bra!