close icon
page-title
Avatar
Avatar

Detaljer

 • Originaltitel: Avatar
 • Originalspråk: Engelska
 • Produktionsland: USA, Storbritannien
 • Regissör: Dune Entertainment

Avatar Sverige Dreamfilm • Titta på Gratis • Stream

star7.6
30795Betyg
date2009
date2h 42m

Kommenter

 • avatar

  SuperhjälteSune

  |3 timer siden
  lika tunt som min lön XDDD
 • avatar

  Flixer

  |5 dage siden
  är den här sidan legit?
 • avatar

  matixd

  |6 dage siden
  alla skriver om folk som klagar på att de inte går att streama men man hittar inte kommentarerna XD
 • avatar

  Xany Xaru

  |6 dage siden
  XD för folk som inte päger hur man streama å bara gnäller
 • avatar

  ganDi1243

  |11 dage siden
  För mig var film helt okej, ingen grej som blåser bort en men den lär ut kärlek å respekt för föräldrar, å va ärliga ungdomar idag vet inte vad "respekt" för äldre är...
 • avatar

  Semister12

  |14 dage siden
  Najs som fan

Officiell trailer

Indholdsfortegnelse

Vad är berättelsen i Avatar?

Avatar är en episk och visuellt slående science fiction-film som utforskar teman som miljöförstöring, exploatering och kampen för att bevara natur och kultur. Berättelsen handlar om den forne marinsoldaten Jake Sully som skickas till den avlägsna månliknande planeten Pandora för att infiltrera den inhemska stammen Na'vi och underlätta utvinningen av en ovärderlig mineraltillgång. Men när Jake övergår till att fjärrstyra en genetiskt modifierad Na'vi-kropp börjar han upptäcka planetens skönhet och Na'vis unika sätt att leva i harmoni med naturen. Han dras allt mer in i deras kultur och blir förälskad i den vackra Na'vi-kvinnan Neytiri.

Filmen Avatar kretsar kring konflikten mellan människorna och Na'vi som utvecklas när Jakes lojaliteter börjar ändras. Han dras in i en ohelig allians mellan människorna och den militanta styrkan som vill utvinna Pandoras natur till varje pris. När spänningen trissas upp inser Jake att han måste välja sida - antingen står han upp för att försvara sitt nya hem och de vänner han funnit bland Na'vi, eller förblir han lojal mot människornas oinskränkta girighet. Filmen Avatar är en episk berättelse om kamp, förändring och återkomst som utforskar teman som respekt för naturen och alternativa sätt att leva i balans med vår miljö.

Naturligtvis är historien också en fantastisk äventyrsresa genom den oerhört detaljerade och levande världen Pandora. Filmens skapare har skapat en helt unik och trolsk värld med egna ekosystem, kulturer och varelser som får oss att dras in i Avatar universumet. Även om det är en fantasy-värld väcker filmen ändå ett djupt engagemang för naturen och miljöfrågor, så historien har också många lager och ett viktigt budskap att förmedla. Oavsett hur man tolkar Avatar så är berättelsen om Jake Sullys förändring och hans omvälvande resa en oförglömlig och betydelsefull filmupplevelse.

Avatar

Vilka är huvudkaraktärerna i Avatar?

De två mest centrala rollfigurerna i Avatar är utan tvekan Jake Sully och Neytiri. Jake Sully, spelad av Sam Worthington, är den forne marinsoldaten som får sitt stora genombrott när han får uppdraget att infiltrera Na'vi-stammen på Pandora. Han fjärrstyr en Avatar, en genetiskt modifierad Na'vi-kropp, för att lära sig deras seder och kultur inifrån. Men ju mer tid han spenderar hos Na'vi, desto mer börjar hans lojaliteter förändras.

Neytiri, spelad av Zoe Saldana, är den stolta och passionerade Na'vi-kvinnan som blir Jakes läromästare och guide in i den lokala kulturen. Hon är en skicklig jägare och krigare och inser snart att Jake har äkta respekt och nyfikenhet för deras sätt att leva. Mot sin vilja börjar hon också utveckla starkare känslor för honom. Neytiri blir Jakes mentor och stora kärlek och han måste till slut välja mellan att förbli lojal mot människorna eller ansluta sig till Na'vis kamp för frihet.

Andra viktiga rollfigurer inkluderar den drivne men girigt inställda företagsledaren Parker Selfridge (spelad av Giovanni Ribisi), den militanta kolonistledaren Miles Quaritch (Stephen Lang), den visionära Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver) som vill skydda Pandora och den spirituella ledaren för Na'vi, Mo'at (C.C.H Pounder). Varje karaktär representerar olika perspektiv på konflikten mellan människor och Na'vi, och deras motsättningar driver handlingen i Avatar mot sitt episka klimax.

Var kan man se Avatar stream gratis?

Det enkla svaret är att du faktiskt inte kan streama Avatar gratis på något lagligt sätt just nu. Filmen hade en lång och framgångsrik biografturné 2009-2010 och har sedan dess enbart funnits tillgänglig via betal-streaming och videoutlåning. Som en av de mest framgångsrika och högst grossande filmerna genom tiderna vill de som äger rättigheterna skydda sin investering och göra Avatar exklusiv för betalande kunder.

Men oroa dig inte - det finns flera prisvärda alternativ om du verkligen vill se den visuellt mäktiga Avatar på lagligt vis. Du kan hyra eller köpa digitalt på de flesta strömningstjänster som Viaplay, SF Anytime, iTunes, Google Play och andra videotjänster. Priserna ligger ofta runt 39-59 kr för att hyra filmen i 48 timmar eller 99-149 kr för att köpa den på digital video.

Ett annat populärt alternativ är att streama Avatar via dramfilmsw.se. Denna svenska streamingtjänst, som även går under namnet dreamfilm, erbjuder användarvänlig streaming av både nya och klassiska filmer för en liten månadskostnad. Du kan se Avatar med svensk dubbning eller textning när du vill på dreamfilm.se. Sajten fungerar bra på mobil, dator och Smart TV och anses vara ett av de bättre valen för laglig filmstreaming i Sverige.

Hur mycket kostade Avatar att göra?

Avatar är en av de dyraste filmerna som någonsin producerats, med en totalbudget på omkring 237 miljoner dollar. Detta enorma produktionsbudget gjordes möjligt tack vare regissören James Camerons stora framgångar med filmer som Titanic. Cameron och hans team vid Lightstorm Entertainment arbetade i över 4 år med att utveckla den avancerade 3D-tekniken och det innovativa rörelseupptagningssystemet som användes för att skapa de naturalistiska Na'vi-karaktärerna.

Mycket av budgeten gick åt till den omfattande tiden för pre-produktion, specialeffekter och den avancerade datorgrafiken. Över 60% av filmens scener skapades helt digitalt av de över 1000 datoranimatörerna på Weta Digital i Nya Zeeland. De enorma sumorna gick även till att designa och bygga de autentiska miljöerna, dräkterna och redskapen från Pandora. Cameron ville fånga varje detalj perfekt för att göra den fantastiska världen så trovärdig som möjligt.

Utöver de kreativa kostnaderna krävdes också stora summor för att finansiera den omfattande inspelningen med de nya 3D-kamerorna. Efter fyra år av förberedelser tog det över ett år att spela in filmen på plats i Hawaii, Los Angeles och Nya Zeeland. Med tanke på de visionära idéerna och den enorma skalan på Avatar är det ändå imponerande att budgeten kunde hållas så låg som 237 miljoner dollar.

Avatar

Vilka vann Oscars för arbetet med Avatar?

Avatar blev en stor kritikersuccé och en av de mest hyllade filmerna 2009. Vid Oscarsgalan 2010 belönades den med tre statyetter i tekniska kategorier - alla kopplade till de banbrytande specialeffekterna och visuella landvinningarna:

 • Bästa cinematografi (Mauro Fiore)
 • Bästa visuella effekter (Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham och Andrew R. Jones)
 • Bästa production design (Rick Carter, Robert Stromberg och Kim Sinclair)

Filmen var också nominerad i ytterligare 5 kategorier inklusive Bästa film och Bästa regi för James Cameron, men förlorade mot den kritikerrosade krigsfilmen The Hurt Locker. Trots den relativt blygsamma Oscar-skörden var Avatar en stor vinnare vid många andra prestigefyllda filmgalor det året.

Vid Golden Globe-galan vann den pris för Bästa film (drama) och Bästa regi. Den belönades också med priser för specialeffekter, ljudredigering och produktion från BAFTA, Critics' Choice Movie Awards och många andra filmorganisationer. Sammantaget var Avatar en av de mest hyllade filmerna 2009-2010, där dess banbrytande tekniska prestationer stod i fokus för majoriteten av utmärkelserna.

Finns det någon uppföljare till Avatar planerad?

Ja, du kan redan nu räkna med att se flera uppföljare till den episka science fiction-filmen Avatar. Det handlar nämligen inte bara om en uppföljare, utan en hel trilogi med uppföljare planerade att ha premiär de kommande åren. Regissören James Cameron har länge haft en större berättelse i sinnet som sträcker sig över flera filmer och världar.

Den första uppföljaren har fått arbetsnamnet Avatar: The Way of Water och är förmodligen planerad att ha biopremiär redan i december 2024. Filmen kommer att återvända till den spektakulära växtrikedomen Pandora och följa berättelserna för den modiga människofamiljen Sully som utforskar de karga havsmiljöerna på Pandora. Produktionen blev kraftigt fördröjd på grund av pandemin men bör nu vara på rätt väg igen.

Efter det är ytterligare två uppföljare planerade med preliminära releasedatum 2026 och 2028. Cameron har redan färdigställt stora delar av filmmanusen och delar av filmerna är redan inspelade parallellt för att effektivisera produktionen. Med modern prestanda kommer dessa storslagna uppföljare till Avatar belöna oss med ännu fler vyer av Pandoras vidsträckta universum, annorlunda kulturer och färgsprakande fantasivärldar.

Sammanfattning

Avatar är en visuellt storslagen science fiction-film som dök djupt in i den fantastiska världen Pandora. Berättelsen följer Jake Sully som skickas för att infiltrera den inhemska Na'vi-stammen, men istället finner sig själv dragen till deras kultur och kamp för att skydda sin natur. Med banbrytande specialeffekter och ett viktigt miljöbudskap blev Avatar en enorm kritiker- och publiksuccé.

Även om produktionen kostade över 2 miljarder kronor och belönades med tre Oscars för visuella effekter, är det formlöst berättandet och de starka tematikerna som gör Avatar till en bestående filmupplevelse. Upplev den episka äventyrsresan själv och förbered dig för flera uppföljare som utforskar Pandoras underbara värld vidare.

5 Lignende Film

Leonard Ulf

Leonard Ulf

Som ägare av denna portal om film, serier och recensioner är mitt mål att skapa en plattform där passion och kunskap möts. Med ett öga för detaljer och en kärlek till berättelser strävar jag efter att erbjuda djupgående analyser och engagerande innehåll för alla film- och seriefantaster där ute. Mitt arbete är att guida dig genom den omfattande världen av visuell konst och dela med mig av min entusiasm för kreativt uttryck. Tillsammans kan vi utforska och njuta av den fantastiska resan som film och tv har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

Betygsätt filmen

fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
Betyg: 8 Antal stemmer: 30795

Dela